Hjertelæbe

Latin: Hammarbya paludosa
Hjertelæbe er en af vores mindste orkidéer og bliver højst 15 cm. Den har blege, gulgrønne blomster, der kan ses i juli og august.
Den er gået meget tilbage i Danmark og er nu meget sjælden. Hyppigst er den i Sydvestjylland.
Den vokser, hvor jorden er fattig på næring såsom i hedemoser, hængesæk og i lavninger mellem klitter.
Beskyttelse
Hjertelæbe er fredet. Den må ikke plukkes, graves op, samles ind eller ødelægges.
Udbredelse
Hjertelæbe er meget sjælden i Danmark og er gået meget tilbage. Nu findes den kun få steder i Jylland, hyppigst i Sydvestjylland og på øerne.
Udseende
Hjertelæbe er en af vores mindste orkidéer. Den bliver blot 5-15 cm høj, og kan være svær at få øje på, da både blade, stængel og blomster let falder sammen med de omgivende planter. Den får 3-10 blege, gulgrønne blomster med hjerteformede læber og blomstrer i juli og august.
Voksested
Hjertelæbe vokser i tørvemos i hedemoser, hængesæk og i lavninger mellem klitter, hvor jorden er sur og fattig på næringsstoffer. Den vokser normalt i små bestande på under 10 planter.
Hjertelæbe har en stængelknold i stedet for rødder og kan vokse på henfaldne, rådne træstammer. På den måde ligner den tropiske orkidéer, der vokser som epifyter på træer.
Hjertelæbe danner yngleknopper i kanten af bladene. Når bladene visner, falder yngleknopperne af, og fra dem vokser nye planter op.
Da Hjertelæbe mangler rødder, er den meget afhængig af den svamp, den vokser sammen med under jorden.